Cystenieren

Cystenieren kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder de ADPKD, een ernstige erfelijke nieraandoening. Wat zijn cystenieren eigenlijk en wat kun je er aan doen?

Wat zijn cystenieren?

Cystenieren zijn nieren die gevuld zijn met vochtblazen. Deze cysten kunnen verschillende maten hebben. Ze kunnen heel klein zijn, zoals een speldenknop, maar ook het formaat hebben van een pingpongbal. De nieren zwellen door deze cysten en kunnen qua functie achteruit gaan. Er zijn verschillende oorzaken van cystenieren, waarvan de bekendste ADPKD is, dit is een erfelijke ziekte en staat voor Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease.

Cyste nier: klachten

Mensen met cystenieren kunnen verschillende klachten hebben. Zo kunnen mensen een hogere bloeddruk hebben. Ook hebben mensen vaak pijn in de nieren, bijvoorbeeld omdat één van de cysten aan het bloeden is. Ook is het mogelijk dat je een verminderde eetlust hebt. Dit kan komen omdat de nieren zoveel ruimte in de buik in beslag nemen, dat er weinig eten meer bij kan.

Zijn cystenieren gevaarlijk?

Cystenieren zijn ontzettend gevaarlijk. Veel kinderen met cystenieren sterven al op jonge leeftijd. Dit komt omdat de cysten de nierfunctie achteruit laten gaan. In het ergste geval stopt de functie van de nieren volledig. Sommige mensen krijgen ook een cyste in de nier op latere leeftijd. Dit kan echter in de meeste gevallen weinig tot geen kwaad.

Diagnose

De diagnose cystenieren wordt meestal gesteld door het maken van een scan van de buik. Wanneer er een afwijking is te zien, is er meestal sprake van cystenieren. Eventueel kan er ook een bloedtest worden gedaan om meer zekerheid te geven.

Behandeling cystenieren

Een arts kan de patiënt pijnstillers geven tegen de pijn wanneer bijvoorbeeld een cyste gaat bloeden. Ook krijgen veel patiënten bloeddrukverlagende medicijnen om zo ook een groot aantal klachten tegen te gaan. Om cysten in de nieren te bestrijden en te voorkomen dat de nierfunctie uitvalt, is echter nog steeds geen manier gevonden. Wel zijn er veel onderzoeken naar diverse medicijnen en behandelmethoden in de hoop om in de toekomst wel een goede behandeling te vinden. Dit kost echter veel tijd en onderzoek. Het is ook moeilijk aan te geven wanneer er een goede behandeling is gevonden tegen cystenieren.