Cyste eierstok

Een cyste in de eierstok hoeft helemaal niet gevaarlijk te zijn. Veel vrouwen kunnen een cyste op de eierstok hebben, zonder dat ze het in de gaten hebben. Het is echter ook mogelijk dat een cyste voor klachten zorgt of dat het een kwaadaardig gezwel wordt.

Cyste eierstok: symptomen

Een eierstokcyste zorgt meestal niet voor klachten of problemen. Sommige vrouwen merken hebben echter wel last van verschillende symptomen. Hierbij kun je denken aan: veel naar het toilet moeten, druk op de blaas voelen, pijn hebben tijdens het vrijen, bloedverlies bij de vagina en pijn in de onderbuik.

Cyste eierstok: soorten

Wanneer een vrouw een cyste in de eierstok heeft, zijn er verschillende soorten die je kunt hebben. Doorgaans hebben vrouwen echter maar één cyste en niet meerdere. De meest voorkomende cyste op de eierstok is de follikelcyste. Deze kan zo'n zeven centimeter groot worden. Een andere veelvoorkomende soort is de corpus-luteumcyste. Deze cyste ontstaat doorgaans tijdens de zwangerschap. Je zou ook last kunnen krijgen van een dermoid cyste. Deze cyste bevat weefsel dat helemaal niet in de eierstokken thuishoort. Denk aan bijvoorbeeld haren en huidcellen. Een andere variant is polycysteus-ovariumsyndroom (afgekort PCO). Dit zijn meerdere cysten op de eierstokken en het probleem wordt meestal ontdekt wanneer een vrouw opeens niet meer ongesteld wordt.

Is een cyste op de eierstok gevaarlijk?

Of een cyste op de eierstok gevaarlijk is, is afhankelijk van de soort die er zit. De follikelcyste en de corpus-luteumcyste kunnen weinig kwaad en gaan meestal vanzelf weer weg. Andere soorten kunnen een stuk gevaarlijker zijn.

Diagnose

Om te achterhalen of je een cyste in de eierstok hebt, kan de arts een inwendig onderzoek doen. Het is ook mogelijk om de cyste te ontdekken met een echo. Zo kan een arts zien hoe groot de cyste is en of er één of meerdere cysten aanwezig zijn. Soms wordt er tevens een bloedonderzoek gedaan. Hiermee kan worden vastgesteld om wat voor een soort cyste het gaat.

Behandeling eierstokcyste

Wanneer het gaat om een follikelcyste of de corpus-luteumcyste, zal de arts doorgaans geen behandeling uitvoeren. Heb je echter een ander soort cyste in de eierstok, dan wordt er meestal gekozen om een operatie uit te voeren. De cyste op de eierstok kan dan helemaal worden weggehaald, maar in sommige gevallen worden ook de eierstokken weggehaald. Dit wordt alleen gedaan wanneer de kans op een kwaadaardig gezwel zeer groot is. Meestal is een kijkoperatie voldoende om de cyste weg te halen.