Bakerse cyste

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van een cyste, maar weten niet goed wat voor een soort cysten er zijn. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook de bakerse cyste. Wat is dit voor iets en wat kun je eraan doen?

Wat is de bakerse cyste?

Een bakerse cyste is een cyste in de knieholte. Het is doorgaans een goedaardig zwelling en mensen ondervinden geen pijn. De bakercyste kan ontstaan bij mensen die meer vloeistof maken in de knie dan noodzakelijk. Dit komt bijvoorbeeld voor bij reuma, artrose of een blessure. Wanneer iemand een bakerse cyste heeft, wordt er vaak ook veel onderzoek gedaan naar de oorzaak ervan.

Symptomen bakerse cyste

Mensen met een bakerse cyste hebben doorgaans geen pijn. Wel kun je een bult voelen in je knieholte of vlakbij je knieholte. Wanneer je de knie gebruikt (bijvoorbeeld tijdens het bukken of traplopen) kan het zijn dat het wat strak aanvoelt. Ook kan het zijn dat je door de cyste je knieën minder goed kunt gebruiken. Dit kan problemen veroorzaken tijdens het lopen of het buigen van de knie.

Is de bakerse cyste gevaarlijk?

De bakerse cyste is niet gevaarlijk. Het wordt gezien als een goedaardig gezwel. Wel kan de onderliggende reden voor de cyste een probleem zijn. Mensen die een blessure hebben of problemen met hun gewrichten, dienen hier wel van op de hoogte te zijn.

Behandeling bakerse cyste

Een bakercyste kan op verschillende manieren worden behandeld. De arts kan ervoor kiezen een operatie uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan wanneer je erg veel last hebt van de bult, of wanneer deze is gescheurd. Het is ook mogelijk dat je een brace krijgt ter ondersteuning van je knie. Je moet dan vooral veel rust nemen en eventueel worden er pijnstillers voorgeschreven. Met veel rust kan de bult ook weer overgaan. Wat echter vooral belangrijk is bij de behandeling van de bakerse cyste, is dat het onderliggende probleem moet worden opgelost. Wanneer het onderliggende probleem niet wordt opgelost, zal de cyste in de meeste gevallen blijven of terugkeren. Mensen hoeven trouwens niet thuis te blijven van hun werk wanneer ze een bakerse cyste hebben. Ook mogen ze nog best bewegen met hun knie.